SSL (Secure Sockets Layer) Nedir?
SSL Nedir?
SSL, sunucu ile alıcı arasında veri alışverişi sırasında verilerin şifrelenerek alınıp gönderilmesidir. SSL Secure Sockets Layer ( güvenli giriş katmanı) anlamı taşımaktadır. Standart bir algoritmadan oluşur ve güvenli veri iletişiminin sağlanması için birçok web sitesi bu teknolojiyi kullanırlar. Diğer bir deyişle bu teknolojinin web serverınız ile ziyaretçilerinizin web tarayıcıları arasında güvenli ve şifreli bir bağlantı kurduğunu da söyleyebiliriz. Bu sayede özel bilgiler güvenle taşınırken, verilerin çalınması veya kişilere yanlış haberleri ve bilgilerin iletilmesinin önüne geçilir.
SSL’i bir web sitesinde aktif hale getirebilmek için, SSL sertifikasına ihtiyaç duyarsınız ve bu sertifikayı serverınız içerisine yüklemeniz gerekir. SSL genelde web tarayıcısında bir kilit ikonu olarak görünebileceği gibi, aynı zamanda bu sistem tarayıcının adres satırının önünde yeşil bir kutu olarak da karşınıza çıkabilir. SSL yüklemesini tamamladıktan sonra, sitenizin adresine http:// yerine https:// kullanarak ulaşabilirsiniz. SSL sertifikası bir web sitesine yüklendiği zaman, kullanıcılar verdikleri bilgilerin güvende olduğunda emin olur ve bu sayede güvenli bir şekilde alışveriş yapabilirler.
Günümüzde milyonlarca online kimliğe sahip şirket web sitesini korumak için SSL sertifikalarını kullanmaktadır. Üstelik müşterilerin güvenini kazanma noktasında da bu sistem bir hayli kullanışlıdır. Bir server SSL protokolünü kullanabilmek için, SSL sertifikasına ihtiyaç duyar.
Neden SSL?
Eğer bir web sitesinden serverlara doğru, kredi kartı bilgileri, kişisel bilgiler gibi değerli bilgiler paylaşıyorsanız, bu durumda SSL şifreleme sistemine ihtiyaç duyarsınız. SSL sertifikasının kullanılmaması halinde, değerli bilgilerin üçüncü şahıslar tarafından görüntülenebilmesi mümkün hale gelir.
SSL sertifikası kullanmadığınız takdirde müşterileriniz size güvenmezler. Günümüzde yapılan pek çok çalışmaya göre internetten alıveriş yapan çok sayıda kişinin güvenlik kaygıları gereği internet üzerinde yaptıkları alışverişleri durdurdukları görülmüştür. SSL’in yeşil güvenlik barının ise pek çok alışveriş severin güvenini kazanma noktasındaki olumlu etkisi de çalışmalar sonucu ortaya çıkarılmıştır. SSL sertifikası sitenizi güvenlik gerekçesiyle terk eden pek çok kişiye engel olabilir, bu sayede sitenizin üzerinden sağladığınız kazançlar da artış gösterecektir.
CA–Sertifikasyon Otoritesi Nedir?
Sertifikasyon otoritesi dijital sertifika sağlayan bir organizasyondur. Ayrıca dijital sertifikaları onaylama yetkisine de sahiptir. Sertifikasyon otoritesi sertifikalarla ilgili düzenlemeleri yapar ve kuralları belirler. Her bir sertifikasyon otoritesi ayır bir SSL sertifikası belirleyebilir ve uygulayabilir.
Kaç Adet Domaini Güvene Alabilirim?
Çoğu SSL sertifikası genelde sadece tek bir domaini veya alt domaini güvene almak üzerine oluşturulmuştur. Örneğin bir sertifika www.gteknoloji.com adresini sertifikalarken, diğer domain isimlerinde kullanılamaz. Güvenliği sağlanmış bir domain adresinin alt domainlerinde de sertifikasyon işlemine ihtiyaç duyuyorsanız, bu durumda wild card adı verilen sistemi kullanabilirsiniz.
SSL sertifika sistemleri günümüzde internette güvenliği sağlamak için gerek duyulan en temel sistemlerden birisidir. Online bilgilerin aktarıldığı tüm sitelerde ise günümüzde aktif bir şekilde kullanıldıklarını söyleyebiliriz.