Li-Fi Nedir?
Light Fidelity Nedir?
Light Fidelity ya da Li-Fi, kablosuz ağlar üzerinden çalışan ve oldukça yüksek hızlara erişebilen bir VLC sistemidir. Li-Fi, veri transferini gerçekleştirmek için LED ışıklar kullanırken, saniyede 224 gigabit gibi akıl almaz hızlara da erişebiliyor.
Wi-Fi’nin yerini Li-Fi mi alacak?
Li-Fi terimi ilk olarak 2011 yılında Edinburg Üniversitesi Profesörü Harald Haas tarafından icat edildi ve ünlü bilim adamı, ışık ampüllerinin aslında kablosuz yönlendiriciler olarak çalışabildiğini fark etti. Devam eden dönemde, 2012 yılında dört yıllık araştırmanın ardından Haas, bu teknolojiyi dünya lideri konumuna getirmek için pureLiFi adlı bir şirket kurdu.
Li-Fi Nasıl Çalışıyor?
Aslına bakarsanız Li-Fi ve Wi-Fi birbirine epey benziyor ve her iki sistem de, verileri elektro manyetik olarak iletiyor. Buna rağmen Wi-Fi radyo dalgaları kullanıyor ve Li-Fi ise radyo dalgaları yerine, görünür ışığı kullanıyor.
Şimdiye kadar gördüğümüz kadarıyla, Li-Fi bir VLC (Visible Light Communications – Görünür Işıkla Haberleşme) sistemi. Bunun anlamı da şu, sistem ışık sinyallerini almak ve yayınlanabilir veri içeriğine dönüştürmek için bir foto detektörü barındırıyor.
Li-Fi vs Wi-Fi
Li-Fi’nin 224 gigabit hıza ulaşması, Wi-Fi’yi tarihin tozlu sayfalarına gömecek diye düşünebilirsiniz ama arada önemli noktalar var. Li-Fi sinyalleri duvarlardan geçemiyor ve tam bir bağlantı sağlamak için, bütün LED ampüllerin evin içine yerleştirilmesi gerekiyor. Tabii aynı zamanda bu sistemin bağlantıyı sağlaması için ampüllerin de daima açık olması lazım. Yani gündüz vakti bile ampüller çalışacak.
Işık ampülleri az olduğunda ise Li-Fi interneti verimsiz çalışmaya başlayacak ve herkese açık Wi-Fi bağlantılarının gerisinde kalacak. Diğer yandan geçtiğimiz dönemlerde yeni bir Wi-Fi standartı olan Wi-Fi HaLow da duyuruldu. Bu proje bağlantı aralığını daha az enerji kullanarak iki kat arttırmayı hedefliyor.
Wi-Fi HaLow özellikle akıllı saatler, akıllı telefonlar ve Nesnelerin İnterneti gibi bataryayla çalışan cihazlarda kusursuz performans sunacak. Kısacası, ilerleyen dönemlerde hayatımıza hem Li-Fi, hem de Wi-Fi HaLow yaygın bir şekilde girecek.
Wi-Fi Halow ile ilgili daha detaylı bilgilere ulaşmak için www.gteknoloji.com üzerinde arama yapabilir veya buraya tıklayabilirsiniz.