Akıllı Telefonlarda Çekirdek Sayısı Önemi
Nedir Bu Akıllı Telefonlardaki Çekirdek Sayısı
Geçmişte bir cep telefonu alınacak ise öncelikli olarak tuş takımının rahat kullanımlı olup olmadığı ile çekim gücü önemsenirdi. Ancak akıllı telefonlar yaşamımıza girdiğinden bu yana daha çok ekran çözünürlüğü, işletim sistemi ve işlemci gücü önemsenmeye başlandı. Özellikle performans beklentisi ile işlemci gücüne daha fazla önem verilir oldu. Farklı üreticiler tarafından piyasaya sürülen işlemciler çekirdek sayısı ile grafik gücü gibi etmenlerden dolayı fazlaca çeşitliliğe sahiptirler. Üretilen bu işlemcilerin dizüstü bilgisayarların işlemcileri ile yarışır duruma geldiğini de özellikle vurgulamak gerek.
Akıllı Telefon İşlemcilerinde Çekirdek Kavramı
Çekirdek sayısı arttıkça telefonun hızının artacağı düşünülür. Oysa telefon hızı ile çekirdek sayısının doğrudan bir ilişkisi yoktur. Ancak tek çekirdekli bir işlemci çoklu işlem gerçekleştirirken yavaşlayacaktır. Ancak çok çekirdekli işlemciler aynı anda çoklu işlem yapma olanağına da sahiptir. Bu sebeple de hız kaybı olmayacağından işlemler rahatlıkla gerçekleştirilebilecektir. Bu sebeple de fazla çekirdek sayısına sahip olan işlemci performans uygulamalarında daha ideal olabilmektedir. Aynı anda pek çok işlemi bir arada yapmaya olanak sağlar. Günümüzde 8 çekirdekli işlemcilerin fazlaca üretilmeye başladığını görmekteyiz.
Çekirdek sayısı telefon üreticilerinin üzerine baskı yaparak vurguladıkları bir unsur. İşlemci hızlarını ifade eden ölçü birimi Hz(Hertz)’dir. Bu hız, işlemcinin saniye de kaç işlem yapabildiğinin göstergesidir. Nvidia ve Tegra gibi markalar bazı işlemci modellerinde 4+1 mimarisi olarak adlandırılan bir teknoloji kullanmaktadırlar. Burada 500 MHz hızındaki beşinci çekirdek günlük işlemlerin yapılaması için kullanılıyor. Eğer zorlayıcı etmenler olmaz ise diğer çekirdekler uyku modunda kalıyor. Bu da enerji tasarrufu sağlamaya yarar sağlıyor. Samsung ise Exynos platformunda benzer bir yöntem kullanıyor olsa da bu sistemde beşinci bir çekirdek bulunmuyor.